​A budapesti városvezetés ma a tankerületekkel és a kerületi polgármesterekkel egyeztetett arról, hogyan segíthet a város és a kerületek az idősgondozás és a gyermekétkeztetés feladatainak ellátásában a járványveszély idején.

További korlátotó intézkedések is születtek annak érdekében, hogy védjük a budapestieket a vírustól, csökkentve a szociális érintkezéseket számát. A fővárosi városvezetés továbbra is arra a kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon, vigyázzunk az idősebbekre, a családban és környezetünkben is.

A kerületek polgármestereivel a fővárosi operatív törzs az idősgondozási feladatokról egyeztetett. A 70 évnél idősebbek ellátását az önkormányzatokra bízta a kormány, de ehhez forrást és védőfelszerelést eddig nem adott az önkormányzati dolgozóknak. Ezügyben a kormányhoz fordulunk, a védőfelszerelések, maszkok hiánya több kerület számára akut gondot okoz. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság és a kéményseprők több mint 40 autóval állnak rendelkezésre a kerületek számára, hogy a Budapesten élő idősek ellátást segítsék.

Minden kerületben működik ügyeletes konyha, a rászorulók hozzájutnak a napi meleg ételhez. A hátrányos helyzetű ás halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a tankerületek vezetőivel egyeztetett. A főváros, a kerületekkel közösen mindent elkövet annak érdekében, hogy a gyerekek hozzájussanak az ellátáshoz. Ennek érdekében szükségesnek látszik azon kormányrendelet módosítása, amely jelenleg megtiltja az ügyeleti felügyelet alatt lévő gyerekek számára a tanintézményben történő étkeztetést.

A tömegközlekedésben folyamatosan csökken az utasszám, egy átlagos nap forgalmának kevesebb mint fele használta március 17-én a BKV járatait. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha nem tud, lehetőség szerint alternatív közlekedési formát keressen. Csütörtökön üzemkezdéstől a BKV járatai szünidei menetrend szerint közlekednek, erről folyamatosan tájékoztatnak a BKK Futáron, és egyéb felületeken keresztül. A járatsűrűségben az utasszám-adatok vizsgálata alapján történhet további változás. A buszokon tilos az első ajtón való felszállás, a buszvezetők egészségét szalagkorlát védi, mindenkit kérünk ennek figyelembevételére. A fővárosi közösségi kerékpár-rendszer árát a technológiailag lehetséges legalacsonyabb összegre, havi 100 forintre csökkentettük.

A parkolás ügyében sok kérdést, igényt kapunk. Parkolás ügyében is minden döntésünket az emberi élet védelmének, a szükségtelen kontaktusok elkerülésének rendelünk alá. Folyamatosan vizsgáljuk a közúti forgalmi és a parkolási adatokat is. A kerületi polgármesterekkel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy mivel jelenleg is több autó van a városban, mint parkoló, a parkolók számát bővíteni rövidtávon nem tudjuk, az autóforgalom növekedése tumultust, ezzel fokozott járványveszélyt okozhat, ezért a lakossági parkolási díjak tekintetében változást nem javaslunk. Ugyanakkor megteremtjük annak feltételeit, hogy a járvány ellen az első frontban harcolók, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók a veszélyhelyzet idején ingyen parkolhassanak Budapesten.

A kerületi polgármesterek több kerület korábban meghozott döntése nyomán egységesen úgy döntöttek, hogy a zárható játszótereket lezárják, a többi játszótér esetén felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a találkozások elkerülése érdekében a játszótereket átmenetileg ne használják.

A fővárosi törzs továbbra is annak rendeli alá döntéseit, hogy a működőképessége legvégső határig kifeszített egészségügyi rendszert a lehetőségeink szerint megóvjuk a további terheléstől. Több információt és segítséget várunk a kormányzati operatív törzstől. Több kerület számára például ellátási gondokat okoz a 65 feletti orvosok és ápolók betegtalálkozásainak tiltása. Nagyon súlyos gond, hogy sem az egészségügyi dolgozók, sem a város működtetésében kulcsszerepet játszó, fokozott vírusveszélynek kitett dolgozóink nem jutnak hozzá védőfelszereléshez. A főváros a saját forrásaiból, saját beszerzési csatornák keresésével igyekszik enyhíteni ezeket a gondokat, de e terén sürgős kormányzati beavatkozást kér.

Budapest, 2020. március 17.

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport

Az alábbi linken megtekinthető Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mai élő Fb-bejelentkezése:

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

(forrás: budapest.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.