Ahhoz, hogy a kertünket a beporzó rovarok, a madarak és sünök számára is otthonos környezetté alakítsuk, csak néhány egyszerű tanácsot kell megfogadnunk.

Ha így teszünk, egyrészt tehetünk egy keveset a biodiverzitás megőrzése érdekében, másrészt a megfigyelés örömével is gazdagodhatunk.
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kertünkbe látogató lepkék, méhek és más rovarok elvégzik a beporzást, míg a madarak és a sünök a kártevőirtásban lesznek segítségünkre.

Ültessünk a kertbe méh és pillangócsalogató növényeket
A kert kialakításához célszerű a fűszernövények, valamint a hagymás és évelő virágok közül válogatnunk. Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind-mind méhcsalogató növények.
A pillangók nagyon kedvelik a nyári orgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot, valamint a méhek által is látogatott virágokat. Érdemes olyan növényfajokat választani, melyek jól tűrik a szárazságot, nem fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre, azaz hosszan díszítenek, anélkül, hogy rendszeres gondozást és vegyszeres növényvédelmet igényelnének.

Készítsünk rovathotelt
A méhecske hotel, vagy darázsgarázs néven is ismert eszközök, már kora tavasztól segíthetik a szelíd beporzók szaporodását, ezért február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni őket. A méhecske hotelek óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is elkészíthetők, de akár kész eszközöket is vásárolhatunk. A kihelyezett méhecske hotelek, márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról
A madáritatás, a lakosság körében rendkívül népszerű madáretetésnél is egyszerűbben elkezdhető, nagyon hasznos természetvédelmi tevékenység, mely lényegében semmibe sem kerül. Az itatást érdemes egész évben végezni, ebbe bele tartozik a téli madáretetési időszak is, nyáron, meleg és száraz időszakokban, különösen hálásak lesznek a madarak a figyelmességünkért.
Az itató lehet egy kerámia vagy műanyag cserépalátét is, tökéletesen megfelelnek a szobanövények átültetése után feleslegessé vált növénytartók alátétjei is. A legfontosabb, hogy olyan helyre tegyük az itatót, ahol nem tűzi folyamatosan a nap, valamint a madarak beláthatják a környező területet és megszárítkozhatnak a közeli bokrokon, vizesen ugyanis nehezen repülnek.
Az itatón gyakran megfigyelhetjük a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, valamint olyan nagyobb madarakat is, mint a fekete rigók, a gerlék, a szajkók és szarkák. Gyerekekkel is nagyon jó szórakozás, a kertbe látogató megfigyelése, így az itató edukációs célokat is szolgálhat.

Helyezzünk ki madárodúkat
Az odúk kihelyezésének legjobb időszaka a szeptember-november, mivel így a madarak a kihelyezett odúkat a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni. Mivel egyes énekesmadarak akár évente háromszor is költhetnek, nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat.
Az odú kihelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a nyílását ne takarják ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy az odú árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.
Szintén hasznos, ha olyan növényfajokat, sűrű ágrendszerű cserjéket, illetve sövényeket telepítünk, amelyek fészkelő és búvóhelyet jelentenek a madarak számára. A borbolya fajok, a csíkos kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita, a tiszafa egyaránt jó választást jelentenek.

Gondoljunk a sünökre is
A sünök nagyon hasznos állatai a kertnek mivel rengeteg kártevőt elpusztítanak éjszakai vadászataik során. Ha szeretnénk sünbaráttá tenni a kertet, lehetőség szerint mellőzzük a vegyszerhasználatot, valamint biztosítsunk búvóhelyet a tüskéshátúak számára.
A búvóhely lehet, egy mezei virágokból, magas évelőkből álló kis folt, őshonos cserjékből álló cserjecsoport, vagy egy kupac levél illetve rőzse is. A sövények szintén kedvelt búvóhelynek számítanak és a közlekedést is lehetővé teszik a sünök számára.
A sünök a madarakhoz hasonlóan hálásak a kihelyezett vízért. Nagyon fontos, hogy csak vízzel itassuk őket, tejjel semmiképp se! Fűnyíráskor figyeljünk a magasabb fűben, hátha közötte rejtőzik egy állat, a rőzserakásokat pedig ne bolygassuk, erre különösen ősszel figyeljünk.


(sokszinuvidek.24.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.