Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze összefoglalja az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat erről a területről és az itt élő védett növény- és állatfajokról.

 

Az utóbbi években, főleg fővárosi viszonylatban igen kevés terület kapott természetvédelmi oltalmat. Idén január elsejétől a fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 45/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosította a „Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről” elnevezésű 25/2013. (IV. 18.) fővárosi önkormányzati rendeletet, így létrejött az Óbudai-szigeti Ártéri Erdő Természetvédelmi Terület.

Ligetek és mocsárrétek a harmadik kerületben

Az új természetvédelmi területet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Budapest Főváros Önkormányzat közösen hozta létre, hiszen a 250 537 m2 terület több mint felét (133 647 m2-t) a harmadik kerület biztosította dr. Kiss László 2021. június 4-i polgármesteri döntése alapján.

Az Óbudai-, más néven Hajógyári-sziget egy részének védetté nyilvánításának célja a sziget partját övező értékes, idős, őshonos puhafás galériaerdő, ártéri vegetáció természet közeli állapotának, folytonosságának fenntartása, a hozzá kötődő őshonos állatvilág megőrzése, valamint a terület jelentős tájképi értékének megvédése.

A galériaerdő megőrzendő élőhelytípusai a bokorfüzesek, fehérnyár-ligetek, feketenyár-ligetek, fűzligetek és ecsetpázsitos mocsárrétek.

Fontos tudnunk és tudomásul vennünk, hogy a védett galériaerdőkben csak minimális, fenntartó és védelmi jellegű beavatkozások lehetségesek, az állományok fenntartását és megújulását a természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapoznunk, így a látogató fog itt látni lábon száradt, korhadó fát, részben letört ágat éppúgy, mint odvas törzseket – hiszen ettől gazdag az élőhely, mivel ezen élőhelyekhez rengeteg gomba, rovar, madár és denevér kötődik.

Így a fás szárú növényekből csak a közvetlen veszélyhelyzettel fenyegetők lesznek a természetvédelmi kezelést végzők által kivágva, illetve az idegenhonos fák és cserjék kerülnek visszaszorításra.

Védett növény- és állatfajok otthona

Az árvízvédelmi töltésen belüli, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületeket mozaikosan, úgynevezett hagyássávok meghagyásával, évente legfeljebb kétszer kaszálják. A kaszálékot pedig mintegy két hétig a helyszínen hagyják a magok kipergése érdekében.

Az Óbudai-sziget természetvédelmi területet szabadon látogathatjuk a kijelölt sétautakon gyalogosan vagy kerékpárral. A fészkelő madarak és a többi állatfaj zavarását elkerülendő viszont a kutyát a védett területen csak pórázon lehet sétáltatni.

Örömet és felelősséget jelent, hogy a védetté nyilvánított terület az egyik legjelentősebb fővárosi vízimadár-telelőhely, ezért az élőhelyek fenntartása kulcsfontosságú, de megtalálható itt 6 növény-, 6 ízelt lábú, 1 kétéltű, 5 hüllő-, 103 madár- és legalább 8 emlősfaj, amelyek védettek. A védett fajok közül itt nyílik kora tavasszal a ligeti vagy dunai csillagvirág egyik legnagyobb budapesti állománya, fákra felkúszva függönytársulást alkot a kipusztulás szélén álló ligeti szőlő, és új populációit fedezték fel itt két orchideafajnak, a széleslevelű nőszőfűnek és a Tallós-nőszőfűnek.

Harkály és fülemüle a K-hídnál

A védett állatfajok közül talán legfeltűnőbb itt a hód, amelyet a K-hídnál lubickolva le is kamerázhatnak szemfüles kirándulók. De az egész Európában veszélyeztetett mocsári teknős kevés fővárosi lelőhelye szintén a Hajógyári-sziget.

Szinte az összes békafaj és siklófaj előfordul a területen, miközben egyik sem jelent veszélyt, sőt mindegyik védett, és hasznos tagja az ökoszisztémánknak. Ha időt szánunk az állatok megfigyelésére, itt jégmadarat láthatunk kék villanásként cikázni, és megleshetjük a „2022-es év madarát”, a zöld küllőt éppúgy, ahogyan az úgynevezett öt fadoktor fajt: a harkályokat, a rovarpusztító és gyümölcslakmározó aranymálinkót vagy sárgarigót, esős időben pedig a fülemüle trillázásában gyönyörködhetünk.

Ahogy szeretjük

Az ártéri erdő természetvédelmi terület bemutatására hamarosan tanösvényt fognak kialakítani, hogy ne csak oltalmazzuk, hanem meg is ismerhessük az itt otthonos növényeket, állatfajokat és természeti folyamatokat.

Ahhoz, hogy az Óbudai-sziget jelenlegi, többségünk által szeretett vadregényes, természet közeli állapota fennmaradjon, az olykor szigorúnak tűnő változásokat és vállalásokat be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy unokáink is gyönyörködhessenek mindebben. Fogjunk össze, hogy a sziget olyan maradjon, amilyennek szeretjük!

(obuda.hu)

 

Még több hír Budáról

Nem feleltek meg az elvárásoknak a Kelenföldi Városközpont megvételére beérkezett pályamunkák. Újbuda Önkormányzata eredménytelennek nyilváníthatja a tavaly kiírt pályázatot.
Az Egészséges Budapest Program keretein belül az Attila úti rendelő után a Csalogány utcai háziorvosi rendelő felújítása is elkészült.
A Márai Sándor Művelődési Ház könyvtára az Országház utca 13. szám alatt újra megnyitja kapuit február elsején.
A január 1-től érvényes új közétkeztetési szerződés szerint rendben elindult az étkeztetési szolgáltatás.
A polgármestert újabb igazolt, óvodai koronavírus-fertőzéses esetekről tájékoztatták az intézményvezetők.
A végéhez közelednek a munkálatok a Pünkösdfürdő parkban, már csak az utolsó simítások vannak hátra, adta hírül a Főváros.
A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ két napon keresztül, 2022. január 10-én és 11-én ismét...
Benjamin a II. kerület idei első újszülöttje, aki január 1-jén 1 óra 51 perckor született. A családot nemrég Őrsi Gergely polgármester is meglátogatta.
Tájékoztatják Önöket, hogy a magánszálláshelyet, valamint az egyéb szálláshelyet üzemeltető szálláshely-szolgáltató köteles az adott évre vonatkozóan a tárgyévet követő év január hó 31. napjáig a...
Oltási akció a Kapás utcai rendelőintézetben!
Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat a „Közösségi Liget megvalósítása” című projektjével sikeresen pályázott a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt „TÉR_KÖZ” elnevezésű...
Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.
Biztonságosabb a közlekedés a megújult zebrán a Fillér utcai iskolánál.
2022. január 31. napján lejár a 2021. évre kiadott engedélyek érvényessége.
Május 14-15-én egy különleges felállásban érkezik az idei Budapest100.
Újbuda Önkormányzata pályázatot írt ki 300 literes esővízgyűjtő tartályokra
Az ünnepek alatt is jó ütemben haladtak a Solymár utcai bölcsőde felújítási munkálatai.
A Fővárosi Közgyűlés természetvédelmi területté nyilvánította az Óbudai-szigetet körbeölelő galériaerdőt december 15-ei, idei utolsó ülésén.

A címlapról

Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...
Január 12-től már utalják és kézbesítik az első idei, öt százalékkal...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech