Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Alkotmányossági panasz elfogadása, útépítési pályázat benyújtása, étkezési díj emelése – ezekről is döntöttek a képviselők a testület idei első ülésén.

Határozott még a grémium a városvezetés önkormányzati törvény szerinti illetményének a módosításáról, a mikromobilitási járművek kulturált tárolását szolgáló megállapodáshoz való csatlakozásról és közterület elnevezésről is.

A Képviselő-testület megismerte és jóváhagyja a Csömöri út 13–19., a Bosnyák utca 48–56., a Bosnyák utca 54–56., a Rákospatak utca 12–28., illetve az Ajtósi Dürer sor – Zichy Géza utca – Abonyi utca által határolt területekre vonatkozó alkotmányjogi panaszbeadványok tartalmát és felhatalmazta a polgármestert a szükséges dokumentumok aláírására és benyújtására.

Fél éven belül lehet döntés

A testület decemberben döntött arról, hogy kéri az Alkotmánybíróságtól a Bosnyák téri, illetve a Dürer kerti ingatlanfejlesztés kiemelt beruházási státuszának megszüntetését, mert a kormány a beruházásokat ok nélkül nyilvánította kiemeltté, és ezzel megfosztotta az önkormányzatot a területekre vonatkozóan szabályozási jogától. A kormányrendelet mindkét esetben a hatályos szabályozástól eltérő beépítési mértéket, építési magasságot és a közlekedésszervezési paramétereket tesz lehetővé. Emellett a beruházásokra olyan sajátos építési szabályokat engedélyez, amelyekre nem vonatkoznak az  Országos Településrendezési és Építési Követelmények és a településrendezési terv sem.

Dr. Litresits András ügyvéd, az Alkotmánybírósági panasz készítője az előterjesztés szóbeli kiegészítőjében elmondta: az észrevétel érvei között szerepel az egészséges élethez való jog és a beruházás okozta életminőség romlás, illetve, hogy Zuglóban több olyan kormányrendelet van érvényben, amely megfosztja az önkormányzatot az önrendelkezés jogától. Az ügyvéd hozzátette: döntés három–hat hónapon belül várható, azonban a végeredmény a hasonló ügyek tapasztalatai alapján nem ad okot a bizakodásra.

Várnai László képviselő (Civil Zugló Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dürer kertben egy fővárosi védelem alatt álló épület bontása folyik, ami sürgős intézkedést igényel.

Horváth Csaba polgármester képviselői kérdésekre reagálva úgy vélte, a Bosnyák téri területrendezési szerződésre hatással lehet az Alkotmányossági panasz, de ez a zuglóiak érdekében tett önvédelmi lépés. Az önkormányzat továbbra is törekszik a beruházóval való megállapodásra.

Victora Zsolt képviselő (MKKP) azt javasolta, a városvezetés tudakolja meg a befektetőtől, hogy az önkormányzat mennyiért vásárolhatná vissza a másfél évtizede eladott telket. Horváth Csaba polgármester (MSZP) jelezte, a vételár az egykori eladási ár többszöröse lenne, ami belátható időn belül nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

Útépítési pályázat a földút felszámolására

A képviselő-testület úgy döntött, hogy Zugló is csatlakozik a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben elfogadott, kölcsönözhető mikromobilitási járművek (főképpen az elektromos rollerek) közterületi elhelyezésének egységes szabályozását szolgáló együttműködési megállapodáshoz. A konvenció célja, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az érintett kerületi önkormányzatok összehangoltan hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek biztosíthatják, hogy az elmúlt években Budapesten is elterjedt mikromobilitási járművek elfogadható módon kerüljenek tárolásra.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) kiemelte: az egyre jobban elterjedő elektromos közlekedési eszközök tárolása miatt rendszeresek a lakossági panaszok. A kulturált elhelyezés érdekében városszerte felfestett mikromobilitási pontokat hoznak létre. A GPS követéssel működő elektromos rollerokat igénybevevők a tervek szerint, csak ezeken a helyeken szakíthatják majd meg a fizetést.

A testület ahhoz is hozzájárult, hogy a Zuglóba az intézményi étkeztetést biztosító a Hungast 14 Kft. februártól 5 százalékkal emelje szolgáltatási díját.

Várnai László arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy a Hungast Kft. szerződése augusztusba lejár, annak további meghosszabbítása helyett az önkormányzat az étkeztetésre írjon ki közbeszerzési pályázatot.

Horváth Csaba polgármester azt mondta, a Hungast Kft. a közelmúltbeli egyszeri emelése után most újabb 10 százalékos áremelést kért, de az egyeztetés során elfogadta az önkormányzat által javasolt 5 százalékos díjnövelést. Várnai László felvetésére reagálva a polgármester kiemelte, a szerződést nem lehet meghosszabbítani, az étkeztetésre Európai Uniós pályázatot kell kiírni.

A grémium arról is döntött, hogy az önkormányzat részt vesz a Miniszterelnökség Budapesti Útépítési Program 2022. évi I. ütemére kiírt pályázaton. A kerületvezetés az igényelt bruttó 47,1 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a Ráskay Lea utca 8–12., a Zászlós utca 52–60. és a Holics utca Németpróna utca – Szegvári utca közötti szakaszán kíván szilárd közútburkolatot létesíteni. Az igényelhető támogatás felső határa folyóméterenként bruttó 300 000 forint. Amennyiben a beruházás megvalósításához a dotáció nem elegendő a többletforrást a kerületnek kell biztosítani. A támogatás elnyerése esetén Zuglóban összesen újabb 157 folyóméter földút kaphat szilárd burkolatot.

Illetmény módosítás

A képviselő-testület az önkormányzati törvény módosítását figyelembe véve határozott a polgármester, az alpolgármesterek illetményéről, illetve a minimálbér növekedése miatt a képviselők javadalmazásának az emeléséről. A jogszabályváltozás értelmében január 1-től Horváth Csaba polgármester havi illetménye kötelezően 1 300 000 forintra, havi költségtérítése pedig 195 000 forintra változott.  A törvényi szabályozás alapján Hajdú Flórián, Horváth Zsolt, Rózsa András és Szabó Rebeka alpolgármester illetménye havi 1 170 000 forintra, havi költségtérítése pedig 175 000 forintra emelkedett.

Miután januártól Magyarországon a bruttó minimálbér 200 000, míg a garantált bérminimum bruttó 260 000 forint lett a bérnövekedés követésére a képviselők havi tiszteletdíja az eddigi 90 000 forintról 180 000 forintra nőtt.

Pécsi Diána képviselő (MSZP), a Gazdasági Bizottság elnöke úgy vélte, az illetményemeléssel kapcsolatos döntést célszerűbb lett volna a 2022-es költségvetés elfogadása után meghozni.

A képviselők támogatták, hogy a Műcsarnok mögött a Dózsa György utat és a városligeti Olof Palme sétányát összekötő, mintegy 100 méter hosszúságú névtelen közterület a „Verona angyalai sétány” nevet vegye fel a 2017. január 20-án történt veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Az említett útszakasz menti füves területen a 18 áldozatot követelő baleset első évfordulója alkalmából a Városliget Zrt. engedélyével egy gravírozott emlékkő került elhelyezésre.

A grémium vállalta azt is, hogy február végéig 5,3 millió forint támogatást nyújt a kerületi rendőrkapitányságnak a zuglói térfigyelő rendszer kamerakép-figyelésének biztosítására.

(zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

A napokban értesítik a nyertes pályázókat.
Alkotmányossági panasz elfogadása, útépítési pályázat benyújtása, étkezési díj emelése – ezekről is döntöttek a képviselők a testület idei első ülésén.
Részletes tájékoztatás az alábbi linken megtalálható.
Az adott évben szerzett olimpiai pontok alapján a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) január elején ismét elkészítette nem hivatalos sportegyesületi rangsorát.
A Kormány döntésével összhangban 2022.02.01-2022.05.31-ig az Újpesti Piacon az alábbi üzletekben lehet a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájáról élelmiszert vásárolni.
Még az előválasztás során került nézeteltérésbe a két politikus, mert Hadházy egy posztjában azt állította, hogy Zugló Önkormányzata „stikában, a nyilvánosságot kerülve” hirdette meg eladásra az...
Negyvenöt mérkőzés után távozott Újpestről Michael Oenning vezetőedző, a felkészülést Víg Péterrel kezdi meg az NB I-es csapat.
Cserdiné Németh Angéla polgármester mérleget vont az idei intézkedésekről, a kerületet ért kritikáról, kormányzati megvonásokról és az országos politikai helyzetről.
Idén is szeretné meghittebbé, szebbé tenni az ünnepeket a kerület vezetése: mint minden karácsonykor, most is tartós élelmiszerekből, édességekből álló csomagokat osztanak ki nehéz helyzetben élők,...
A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján, a Külső Körvasút új megállóinak meghatározó lesz a szerepük abban, hogy az agglomerációs forgalom lebonyolítása mellett közvetlen kapcsolatot...
Együttműködési megállapodást kötött a XV. kerületi önkormányzat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Elkészültek a Rákosrendező fölötti hídról és a kapcsolódó úthálózatról szóló tanulmánytervek, amelynek alkalmából tervismertető fórumot tartottak pénteken – derül ki a Budapest Fejlesztési Központ...
A szalagot, amelyet Horváth Csaba polgármester vágott át, France Mutombo Tshimuanga tiszteletbeli konzul gyermekei tartották.
A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a téli szünetben a következő munkanapokon.
A Fővárosi Csatornázási Művek mint fenntartó Szabó Rebeka alpolgármester kérésére több helyen is termésköveket rakott a nemrég kitisztított Rákos-patak medrébe.
Kérelemmel fordul az Európai Unióhoz az önkormányzat az Eco-Housing projekt megtartása érdekében.
A Bosnyák térre tervezett új városközpontról és a mögötte magán projektként megvalósuló fejlesztésekről tartott prezentációt és lakossági fórumot a befektető és az önkormányzat.
Sportpark építési helyszínek kibővítése, óvodások lisztérzékenység szűrésének a finanszírozása, intézményvezetői pályázat kiírása – ezekről is döntött a testület a novemberi ülésén.

A címlapról

Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...
Január 12-től már utalják és kézbesítik az első idei, öt százalékkal...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech